Ses Eğitimi Bölümü
Konservatuvarımız Ses EÄŸitimi Bölümü 1989 - 1990 akademik yılında ilk kez öÄŸretime baÅŸlamış olup, Türk sanat müziÄŸi ve Türk halk müziÄŸi alanlarında ses icracısı yetiÅŸtirmek amacıyla kurulmuÅŸtur. Bölümde sözlü eserler repertuarının, çaÄŸlara, bestecilik ve seslendirme tekniklerine, yöre baÄŸlamında yerel ağız, söyleyiÅŸ ve seslendirme tavrına göre müzik daÄŸarcığımızdan seçilmiÅŸ örneklerinin lisans öÄŸrenimi süresince genç kuÅŸak müzisyenlere tanıtılması, aktarılması amaç olarak benimsenmektedir. 21. yüzyılda yaÅŸanılan küresel çağın getirilerinin yanı sıra; geleneksel kültürlerin deÄŸiÅŸime ve orijinaliteden uzaklaÅŸtırılmasına açık olduÄŸu bir çaÄŸda, geleneksel müzik kültürümüzün genç kuÅŸak müzisyenlere saÄŸlıklı olarak aktarılması, yaÅŸatılması ve uluslararası alanda tanıtılması, Ses EÄŸitimi Bölümü’nün baÅŸlıca amaçları arasındadır.
Ses EÄŸitimi Bölümü’nün kuruluÅŸ aÅŸaması olan 1989 yılından 1999 yılına kadar bölüm baÅŸkanlığını tanburi bestekâr Akın Özkan yürütmüÅŸtür. Türk sanat müziÄŸi alanına çok sayıda sözlü eser ve saz eseri ile yeni makam ve usuller kazandırmış olan Akın Özkan, bestelerinden oluÅŸan notalı yayınları ile Türk müziÄŸi tarihine önemli bir ÅŸahsiyet olarak damgasını vurmuÅŸ ancak, 2007 yılında vefat etmiÅŸtir.
Ses EÄŸitimi Bölümü’nde birinci sınıftan itibaren temel müzik becerilerinin kazandırılması için öncelikle Türk MüziÄŸi Solfej ve Kuramı, Batı MüziÄŸi Solfej ve Kuramı, Ses TekniÄŸi ve Çalgı EÄŸitimi adlı dersler okutulmaktadır. Lisans düzeyinde ayrıca Türk halk müziÄŸi ve Türk sanat müziÄŸi türlerinde Repertuar, Üslûp - Tavır, Toplu Uygulama, Türk Halk MüziÄŸi Bilgileri, Halk Bilimi, Müzik Tarihi, Tür ve Biçim Bilgisi, Armoni, Piyano dersleri okutulmaktadır.
Ses EÄŸitimi Bölümü’nde iki yıl ön lisans, iki yıl lisans olmak üzere toplam dört yıllık bir öÄŸretim programı uygulanmaktadır. Ses EÄŸitimi Bölümü kuruluÅŸundan bugüne kadar yaklaşık 300 kadar mezun vermiÅŸ olup, bu mezunların bir bölümü Milli EÄŸitim Bakanlığı’na baÄŸlı okullarda müzik öÄŸretmenliÄŸi, bir bölümü TRT Türk müziÄŸi toplulukları ile Devlet Türk müziÄŸi topluluklarında solist/korist olarak görev yapmaktadır. Mezunların bir kısmı ise ülkemizde Türk müziÄŸi eÄŸitimi veren çeÅŸitli üniversitelerde araÅŸtırma görevlisi ve öÄŸretim görevlisi kadrolarında görev almıştır.
ÖÄžRENCİ KABUL ÅžARTLARI:
Ses EÄŸitimi Bölümü giriÅŸ sınavları iki aÅŸamalı olarak gerçekleÅŸtirilmekte olup birinci aÅŸamada; adaylardan Türk sanat müziÄŸi veya Türk halk müziÄŸi eserlerinden hazırlayacakları beÅŸ sözlü eserin seslendirilmesi istenir. Bu sınavda adaylar ses rengi, geniÅŸliÄŸi ve gürlüÄŸü, eserleri doÄŸru seslendirme becerisi, eserlerin zorluk derecesi, seslendirme tavrı bakımından deÄŸerlendirilmeye tabi tutulur. Sınav sonuçları, baÅŸarılı ya da baÅŸarısız olarak aynı gün ilan edilir. Ses EÄŸitimi Bölümü giriÅŸ sınavı ikinci aÅŸamada ise adaylara, tanbur, baÄŸlama piyanodan biri aralık duyma, diÄŸeri müziksel hafızayı ölçmeye yönelik ikiÅŸer ezgi, iki ritim kalıbı sorularak adayların müziksel yetenekleri deÄŸerlendirilir. Sınav sonuçlarına göre deÄŸerlendirme 100 üzerinden en az 70 puan alan adaylar arasında en yüksek puandan baÅŸlayarak sıralanır.
BÖLÜM YÖNETİMİ |
|||||||||
|